ΣΧΟΛΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Η σχολή μας 
image-283094-Line-Divider.png
Η σχολή χορού Β. Παπανικολάου - Επισκόπου διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις έχουν ελεγχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Νομαρχία, με στόχο τη σωστή και ασφαλή εκπαίδευση των σπουδαστών της. 

Με έμπειρο διδακτικό και χορευτικό δυναμικό βοηθά τους μαθητές της να μάθουν να επικοινωνούν και να αγαπούν το σώμα τους, να τονώσουν το ρυθμικό τους αισθητήριο και να αναπτύξουν τη μουσικότητά τους. Επιπλέον, είναι δίπλα τους ώστε να τους δείξει πώς να εμβαθύνουν στη τέχνη του χορού και να εμπλουτίσουν τον αυθορμητισμό και την εκφραστικότητά τους. Μέσα από ένα ξεχωριστό τρόπο εκγύμνασης, τους δείχνει επίσης πως ο κλασικός και ο σύγχρονος χορός, η Yoga, οι Pilates, το Barre a terre, το hip-hop, η zazz κ.α., μπορούν να τους προσφέρουν ευεξία.

Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους διεθνείς Οργανισμούς - Ακαδημίες (R.A.D) Royal Academy of Dancing, (I.S.T.D) Imperial Society Teachers of Dancing, και του Ρώσικου Συστήματος (Vaganova) δίνει την ευκαιρία τους απόφοιτούς της να συνεχίσουν, εάν το επιθυμούν, τις σπουδές τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Έτσι αποτελεί αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο κλασσικού και μοντέρνου χορού.
Η σχολή γνωρίζοντας την ανάγκη της τέχνης του χορού ως παραστατική τέχνη εκτός από τις εξετάσεις ανεβάζει και ολοκληρωμένα έργα, που το θέμα τους είναι κάθε φορά παρμένο ή από μεγάλα μπαλέτα (Ωραία Κοιμωμένη, Λίμνη των Κύκνων) ή από μεγάλους παραμυθάδες (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Αδελφοί Γκρίμμ κ.λπ.). Επιπλέον, διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης για πιο ευρεία γνώση του χορού (μπαλέτο-σύγχρονου- hip hop κ.α.) καθώς και καλοκαιρινά μαθήματα για όλες τις ηλικίες. Συμμετέχει (και μάλιστα με επιτυχία) σε διεθνείς διαγωνισμούς χορού για να αποκτήσουν οι μικροί και μεγάλοι χορευτές της ακόμη μεγαλύτερη σκηνική εμπειρία.

Λειτουργεί ως φυτώριο για τις επαγγελματικές εξετάσεις του Υ.Π.Π.Ο και της Κ.Σ.Ο.Τ. Τέλος, αποσκοπεί και ελπίζει να πλαισιώσουν οι απόφοιτοι της την επαγγελματική ομάδα "Χορόγραμμα" που απαρτίζεται από επαγγελματίες χορευτές και δίνει παραστάσεις σε φεστιβάλ Χορού κ.α.

Ειδικές τιμές για αγόρια που κάνουν χορό καθώς και σε μαθητές με συγγένεια πρώτου βαθμού.
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται όλο το χρόνο.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ

Η σχολή μας ιδρύθηκε το 2006 με άδεια λειτουργείας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικών υποθέσεων, Τμήμα Χορού.

Με τις ειδικές προδιαγραφές που τις επιβάλλει το υπουργείο η σχολή καθίσταται ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος έχει ελεγχθεί από πολιτικό μηχανικό του Υπουργείου Πολιτισμού και πληροί τους όρους ασφαλείας, ώστε η σχολή να λειτουργεί με ασφάλεια, δηλ. να υπάρχει πυρασφάλεια, το πάτωμα στις αίθουσες απαραιτήτως να είναι ξύλο, με ειδικό τρόπο τοποθετημένο, οι αίθουσες να αερίζονται και να φωτίζονται φυσικά δηλ. να υπάρχουν παράθυρα, σωστή κατανομή του χώρου, σωστά τετραγωνικά μέτρα για τις αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες, αποδυτήρια.

Μεγάλη προσοχή επιβάλλεται για το πάτωμα στις αίθουσες, μια απλή κάλυψη (και δυστυχώς πολύ συνηθισμένο) του μπετόν με μοκέτα μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία της σπονδυλικής στήλης των παιδιών μας.

Συνεπώς πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή όσων αφορά την αναγνώριση της σχολής από το κράτος.
Οι νόμιμες σχολές έχουν Υποχρεωτικά έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή (που συνήθως είναι και ο σχολάρχης της σχολής) με την κατάλληλη διδακτική και παιδαγωγική εμπειρία αποδεκτό από το κράτος. Οφείλει να έχει περάσει τις εξετάσεις του με επιτυχία και να είναι υπεύθυνος ώστε να κατευθύνει, να επιλέγει σωστούς δασκάλους, να διορθώνει οτιδήποτε ή οποιονδήποτε πέσει στην αντίληψή του ,και στόχος του είναι η σωστή λειτουργία της σχολής που διευθύνει.
Στόχος της σχολής μας είναι η γνωριμία του παιδιού με το σώμα του μέσω διαφόρων μουσικοκινητικών ασκήσεων και ρυθμικής στο πρώτο στάδιο. 

Εναρμόνιση της κίνησης και της μουσικής μέσω του κλασσικού πλέον μπαλέτου και της αξιοθαύμαστης πειθαρχείας σώματος και πνεύματος στο 2ο στάδιο.

Στη συνέχεια, οι μαθήτριες-μαθητές μας έρχονται σε επαφή παράλληλα με το κλασσικό χορό και με άλλες τεχνικές ,όπως σύγχρονο, τζαζ, χιπ-χοπ, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Στο τελικό στάδιο η πλήρης τεχνική και θεωρητική εκπαίδευση των σπουδαστών μας ,τους αναδεικνύει σε άριστους επαγγελματίες του κλασσικού και σύγχρονου χορού.

Δυστυχώς όλα αυτά τα νόμιμα και σωστά πράγματα γίνονται επικίνδυνα αν τα παιδιά μας βρεθούν και εγγραφούν σε λάθος μέρος π.χ. σε studios χορού που πιθανώς δεν έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο, ούτε οι εγκαταστάσεις τους, ούτε το προσωπικό που δουλεύει με τα εύπλαστα και τρυφερά σώματα των παιδιών μας.

Μια λάθος κίνηση κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ή ένα κακοφτιαγμένο πάτωμα στην αίθουσα διδασκαλίας θα αποβεί πιθανότατα μοιραίο για την σωματική υγεία των παιδιών μας.

Έχουν άραγε όλοι την κατάλληλη διδακτική και παιδαγωγική εμπειρία σε αυτά τα studios ή στις σχολές χορού τις μη αναγνωρισμένες ;Άραγε πρέπει να ρισκάρω να πληρώσω λιγότερα δίδακτρα και να κινδυνεύει το παιδί μου με κακώσεις επιβλαβείς για το μυϊκό του σύστημα;

Το επάγγελμά μας λόγω της ευρωπαϊκής ένωσης έχει <<ανοίξει>>, άρα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα που θα στείλουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν με φυσική απόρροια ένα όμορφο, δυνατό και υγειές σώμα και νου.

Ένας σωστός χοροδιδάσκαλος πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, πρέπει να έχει περίσσια αγάπη για το επάγγελμά του, όπως επίσης να συντηρεί το εργαλείο - κορμί του σε καλή κατάσταση για να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές του.

Ο χορός όπως και όλες οι τέχνες αν διδάσκονται σωστά και με προσήλωση προσφέρουν σωματική και πνευματική ανάπτυξη, αξίες χαμένες, πειθαρχεία νου και σώματος πράγματα τόσο σπουδαία στις μέρες που ζούμε.

Προς επιβεβαίωση όλων αυτών υπάρχει και το σωματείο σχολαρχών χορού (Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.),το οποίο μας υποστηρίζει, μας κατευθύνει και μας ενημερώνει όσων αφορά εγγραφές, δίδακτρα, αλλαγές νόμων και γενικά ομαλής λειτουργίας των σχολών μας.

Ας σκεφτούμε όλοι και ας πράξουμε το σωστό.

Καλή σχολική χρονιά,
Με εκτίμηση,
Βίκυ Παπανικολάου-Επισκόπου.
image-283094-Line-Divider.png
Μαθήματα

Η σχολή χορού Β. Παπανικολάου - Επισκόπου προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα χορευτικών μαθημάτων και δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν όλα τα είδη χορού, να διασκεδάσουν και να εκφραστούν μέσα από το χορό.

​Δείτε μερικά από τα είδη χορού που διδάσκονται στη σχολή μας:
 • Ρυθμική μουσικοκινητική
  ​αγωγή νηπίων
 • R.a.d.
 • I.s.t.d.
 • Barre a terre
 • Pilates
 • Modern-jazz
 • Σύγχρονο χορός
 • Free jazz-hip hop
 • Καρακτερ
 • Ballet lessons(50+)
 • Χορευτική γυμναστική

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Ο Σύγχρονος χορός είναι ένα όνομα που δόθηκε στο σύνολο των διαφόρων χορευτικών φορμών του 20ού αιώνα. Αποτελείται από διάφορα συστήματα και μεθόδους τα οποία εξελίχθηκαν από το Μοντέρνο και Μεταμοντέρνο χορό.

Για τους χορευτές του σύγχρονου, ο χορός είναι μια εκδήλωση έκφρασης και δεν υπάρχει συναίσθημα που δε μπορεί να εκφραστεί μέσα από το χορό. Ο χορός μπορεί να εκφράσει τη χαρά, την ευτυχία, τη λύπη, την οργή, το πάθος, την απογοήτευση, και κάθε έκφανση της ζωής του ανθρώπου. Ο σύγχρονος χορός επιτρέπει στους χορευτές να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να θέτει κανόνες και περιορισμούς, γι' αυτό και αποτελεί την απόλυτα ελεύθερη έκφραση κάθε χορευτή.

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η μουσική η κίνηση και ο λόγος είναι σαν τρία κλαδιά που βγαίνουν από τον ίδιο κορμό. Είναι μια μύηση λοιπόν του παιδιού στη μουσική με σύγχρονη καλλιέργεια της κινητικότητας του και του αισθητηρίου του για την ομορφιά του λόγου.
Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τις σωματικές και πνευματικές του ικανότητες, το καλλιεργεί αισθητικά και το βοηθάει να καταπολεμήσει τα συμπλέγματα και τη συστολή του ώστε να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του.
Η μουσικοκινητική αγωγή στη σχολή μας, γίνεται από ανθρώπους που σέβονται την ατομικότητα του κάθε παιδιού, τις λεπτές ισορροπίες του, έχουν βαθιές γνώσεις του αντικειμένου και λαχταρούν να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά, γνωρίζοντας πως και εκείνα με τη σειρά τους θα το μεταφέρουν στις επόμενες γενιές, δημιουργώντας ένα φιλότεχνο κοινό με φωτεινό πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Σεβόμενοι την ευαισθησία των γονιών απέναντι στα παιδιά μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι η σχολή μας λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και με Διπλωματούχους Καθηγητές Χορού που συνεχώς εξειδικεύονται όσων αφορά το αντικείμενο διδασκαλίας τους.

R.A.D.

Η Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου (R.A.D.) ιδρύθηκε το 1920.Είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός (μη κερδοσκοπικός),που σκοπό έχει τη διάδοση του κλασικού μπαλέτου. Με τη μέθοδο της Ακαδημίας εκπαιδεύονται δάσκαλοι και μαθητές σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Βασιλική Ακαδημία Χορού εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το βρετανικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης των εξετάσεων.

Η σχολή μας ως επίσημο εξεταστικό κέντρο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μας, να δίνουν εξετάσεις RAD όπου οι βεβαιώσεις που θα λαμβάνουν θα τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι μέλη μιας παγκόσμιας οργάνωσης, όπως η ROYAL ACADEMY OF DANCING. Αυτόματα θα τους παρέχεται διεθνής αναγνώριση προηγούμενων σπουδών σε όλο τον κόσμο, εάν βρεθούν στο εξωτερικό, ακόμη και συνέχιση των σπουδών τους στην Ακαδημία στο Λονδίνο. Οι εξετάσεις δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά προτείνονται ιδιαίτερα στα παιδιά που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιήσουν και να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους στον έντεχνο χορό, έχοντας ακόμη ένα εφόδιο στον επαγγελματικό τους ορίζοντα.(εξειδίκευση, γνώσεις).

Η σχολή μας βέβαια, συνεχίζει με επιτυχία την προετοιμασία των παιδιών για την απόκτηση του Διπλώματος του Υπουργείου Πολιτισμού. Το μόνο που δίνει τη δυνατότητα να εργασθούν στο δημόσιο ή να ανοίξουν σχολές χορού αναγνωρισμένες από το κράτος.

I.S.T.D.

Το I.S.T.D. είναι ένα από τα Παγκόσμια συστήματα χορού. Είναι ένα Αναγνωρισμένο Εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και πολλά χρόνια (από το 1904) και περιλαμβάνει διάφορα είδη χορού.

I.S.T.D MODERN THEATRE 

Ο μοντέρνος χορός είναι ένας ρυθμικός χορός που γεννήθηκε στην Αμερική πριν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το συναντάμε στα musicals και συμπεριλαμβάνει θεατρικά στοιχεία.

Το στυλ αυτού του χορού περιέχει travelling steps, high kicks, leaps, turns. Για όλα αυτά χρειάζεται να έχουμε δύναμη και ελαστικότητα. Αυτή χτίζεται με τις ασκήσεις που γίνονται στο μάθημα για να φτάσουμε σε ένα χορευτικό συνδυασμό που να περιέχει πολλά από τα προαναφερθέντα βήματα και χαρίζει στα παιδιά και στους ενήλικες έκφραση, εκτόνωση, χορευτικότητα, χτίζει την αυτοπεποίθηση όλων και ανεβάζει τη διάθεση όπως άλλωστε κάνει ο χορός γενικότερα.

Το IMPERIAL CLASSICAL BALLET του I.S.T.D.

Είναι παρμένο από το γαλλικό σχολείο (Cecchetti system) της Paris Opera.Eτσι είχε πρωτογραφτεί το syllabus (συγκεκριμένες φόρμες ασκήσεων).Μετέπειτα επηρεάστηκε και από το Αγγλικό στυλ και έτσι συνδύασε το Γαλλικό με το Αγγλικό στυλ διδασκαλίας.

BARRE A TERRE

Φτιαγμένο (αρχικά για χορευτές ) το barre a terre συμπεριλαμβάνει όλες τις ασκήσεις του κλασικού της μπάρας στο πάτωμα.
Είναι μια εναλλακτική και πολύ ασφαλής μέθοδος για να ζεσταθεί σωστά το σώμα και για να καταλάβει στο έπακρο τη σωστή δυναμική, τεχνική των ασκήσεων της μπάρας. Η διαφορά του barre a terre από ένα μάθημα στη μπάρα είναι το ότι με το να δουλεύουμε σε επαφή με το πάτωμα, η προσοχή στρέφεται στη διαδικασία της κίνησης δεδομένου ότι το κορμί ξαπλωμένο σε μια επιφάνεια είναι πιο σταθερό, πιο <<τετραγωνισμένο>>.

Έτσι τα πλεονεκτήματα του μαθήματος είναι ότι: βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, τη στάση του σώματος, δυναμώνει το κορμί και φτιάχνει την ισορροπία του.

Το μάθημα αρχίζει με ασκήσεις που ζεσταίνουν όλες τις μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις, στη συνέχεια μαθαίνουμε να δουλεύουμε σωστά τις αρθρώσεις μας και επικεντρωνόμαστε στη σωστή στάση και σωστή τοποθέτηση των άκρων και του κορμού, στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος. Το μάθημα τελειώνει με διατατικές ασκήσεις, έτσι ώστε το σώμα να διαταθεί, να ξεκουραστεί και να ανακάμψει.

Το barre a terre, απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν, να δυναμώσουν το σώμα τους να διορθώσουν τη στάση τους, να ενεργοποιήσουν και να διορθώσουν την κινητικότητα των αρθρώσεών τους με έναν ασφαλή τρόπο.

PILATES

H PILATES METHOD OF CONDITIONING έχει τις ρίζες της στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο νεαρός Joseph Hubertus Pilates προσπαθώντας να υπερβεί την ασθενική κράση που είχε ως παιδί-υπέφερε από άσθμα και ραχίτιδα-κατάφερε να γίνει δεινός δύτης, σκιέρ, ακροβάτης. γυμναστής, μποξέρ, ενώ συγχρόνως ασκείται στη γιόγκα και στις πολεμικές τέχνες. Η πολύπλευρη πείρα του τον οδήγησε να φτιάξει ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων, που έκτοτε εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη μέθοδο εκγύμνασης.

Στο ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου πολέμου, ενώ βρισκόταν αιχμάλωτος στην Αγγλία, είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τη μέθοδό του στους συγκρατούμενούς του και να τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρου επιδημίας γρίπης. Το 1926 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έστησε το πρώτο Pilates studio στη Ν.Υόρκη. Η μέθοδος κατέκτησε διάφορους διάσημους χορευτές και χορογράφους, όπως η M.Graham,G.Balanchine κ.α. Στα επόμενα χρόνια απέκτησε πολλούς οπαδούς κάθε φύλλου, ηλικίας και σωματικών δυνατοτήτων, οπαδούς για τους οποίους η ομορφιά και η ζωτικότητα είναι τρόπος ζωής. Πάνω από πενήντα χρόνια άσκησης, παρατήρησης και μελέτης του ανθρώπινου σώματος αφιέρωσε ο Pilates για να αναπτύξει τη μέθοδό του<<The art of contrology>>όπως την ονόμασε ο ίδιος,σε ένα σύστημα σωστά επιλεγμένων ασκήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα μια φυσική και πνευματική κατάσταση.

Η μέθοδος δίνει έμφαση στη συγκέντρωση τον μυϊκό έλεγχο και την ευθυγράμμιση (alignment) του σώματος, τη σωστή αναπνοή, την ακρίβεια και την ελευθερία της κίνησης .Αποκαθιστά τη μυϊκή ισορροπία, επιτυγχάνει σύσφιξη, βοηθά τη στήριξη του σώματος με άνετο και αβλαβή τρόπο, δυναμώνει τη μέση, αυξάνει την αντοχή, χαρίζει κίνηση με ρευστότητα σιγουριά και χάρη. Το σώμα αντιμετωπίζεται ως μία μοναδική, δυναμική και αναπόσπαστη ολότητα που γυμνάζεται μέσα από την πειθαρχεία και τον έλεγχο του νου. Πηγή δύναμης και ενέργειας της ολότητας αυτής είναι το κέντρο (κοιλιά-μέση), powerhouse, όπως την ονόμασε ο Pilates. Κάθε κίνηση πηγάζει από εκεί και διοχετεύεται ελεύθερη στα άκρα. Η συντονισμένη με τη κίνηση σωστή αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα τη σωστότερη χρήση του μυϊκού συστήματος ενώ ο νους συμμετέχει ενεργά. Η ακρίβεια και ο συντονισμός στην εκτέλεση δημιουργούν μια εσωτερική ισορροπία που γρήγορα αφομοιώνεται στον καθημερινό τρόπο ζωής. Ο ασκούμενος αποκτά μεγαλύτερη αντοχή στη κούραση, που τον βοηθά να αντιμετωπίζει το καθημερινό stress με περισσότερη ευκολία.

Το μάθημα στη σχολή μας γίνεται από πτυχιούχους καθηγητές χορού-χορευτές με εξειδίκευση στο σύστημα Pilates, που είναι αρχικά οι ίδιοι γνώστες του σώματός τους κι έτσι μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις και στους μαθητές τους.

HIP HOP

Το hip hop το funkstyles popping και το locking είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στοιχεία του street dance της Δύσης και της αφροαμερικανικής κουλτούρας. Αυτές οι μορφές του χορού hip hop, δηλαδή το street dance, έχουν ασκηθεί πολύ και είναι τόσο κοινές που εμπορευματοποίησαν εκδόσεις που έχουν επαγγελματικά αναπτυχθεί και χορογραφηθεί για ρουτίνες χορού σε pop, hip-hop, electronic και R & B μουσικά βίντεο. To break dance βοήθησε να επιφέρει χορευτικά γκρουπς του street dance να μάθουν τα διάφορα στυλ του street dance, για εντύπωση και τον ανταγωνισμό. Αυτά τα γκρουπς χορεύουν συνήθως σε υπαίθριους χώρους, οδηγώντας σε περαιτέρω είδη χορού hip-hop. Το New Jack Swing δημιουργήθηκε στη χορευτική σκηνή του 1990, όπου είναι και αυτό ένα είδος χορού street dance. Το New Jack Swing είναι επίσης ένα είδος μουσικής, που συν-δημιουργείται από πρωτοπόρους όπως ο Teddy Riley.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το Θεατρικό παιχνίδι είναι δημιουργική δραστηριότητα που στοχεύει στην αληθινή επαφή του ατόμου με τα άλλα άτομα μέσα από μια σειρά ασκήσεων και αυτοσχεδιασμών. Χάρη στο Θεατρικό παιχνίδι, το παιδί ασκεί την τάση του για ευφευρετικότητα, φαντασία, δημιουργικότητα που ενυπάρχουν στον καθένα μας σαν ανάγκη….Το θεατρικό παιχνίδι οξύνει στο παιδί την ικανότητα της επικοινωνίας με τους άλλους, γιατί το ασκεί να βλέπει και να το βλέπουν, να ακούει και ν' απαντάει, να κατανοεί και να γίνεται κατανοητό, κι αυτό σε πολλά επίπεδα, ανάλογα με τα θέματα που επιλέγονται κάθε φορά. Το ασκεί να ΠΑΙΖΕΙ για τον εαυτό του, τους συμπαίχτες του ή τους θεατές. Στην προσπάθειά μας οι λέξεις <<συνεργασία>> και <<επικοινωνία>> είναι λέξεις κλειδιά. Βοηθάμε τα παιδιά να διερευνήσουν το σώμα τους και τον εαυτό τους κατανοώντας όμως, συνάμα, ότι το θέατρο είναι πάντα μια συλλογική δραστηριότητα και διαδικασία.

(ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ-Θεατρολόγος-Ηθοποιός-Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών τμήματα Θεατρικών σπουδών και Ελληνικής Φιλολογίας-Απόφοιτος δραματικής σχολής ΘΕΑΤΡΟΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ.)